Izbrati trd ali mehek potovalni kovček?

Gotovo se mnogi med vami pred potovanjem in nakupom novega kovčka sprašujete kakšna je pravzaprav razlika med trdim in mehkim potovalnim kovčkom. Ustrezen tip kovčka je odvisen predvsem od vašega načina potovanja in vašega načina pakiranja. Vsi tisti, ki veliko potujete, ste nedvomno že ugotovili, da je razlika med trdim in mehkim kovčkov pomembna, izbira enega ali drugega tipa pa ena izmed najvažnejših stvari pri nakupu novega kovčka.

V nadaljevanju vam predstavljamo glavne prednosti in slabosti ene in druge vrste kovčkov, za vas pa smo pripravili tudi interaktivni vprašalnik, ki vam bo pomagal izbrati pravi tipa kovčka.

Trdi kovčki

Vzdržljivost kovčka je ena izmed največjih skrbi vsakega popotnika. V kovčku običajno prenašamo drage elektronske naprave, krhke spominke iz čudovitih krajev, ki smo jih obiskali ali druge občutljive stvari, ki jih želimo kar se da dobro zaščititi. Trdi kovčki imajo močno in vzdržljivo lupino, ki je odporna na udarce in padce med transportom. Vsebina kovčka je tako zaščitena pred zunanjimi vplivi, prav tako pa je tudi njegova površina bolj odporna proti praskam in odrgninam. A večja zaščita navadno pomeni tudi težji kovček. Na srečo so trdi kovčki z razvojem najnovejših tehnologij danes postali peresno lahki. Najpogostejši predstavniki trdih kovčkov so narejeni iz polipropilena oziroma iz najnaprednejših tehnoloških materialov, kot je na primer Curv® proizvajalca Samsonite.

Trdi kovčki uporabniku ponujajo širok izbor barv, ki so v omejenih serijah lahko tudi povsem unikatne. Na potovanju in ob prevzemu prtljage boste tako svoj kovček v množici lažje in hitreje prepoznali. Trda lupina kovčka nudi tudi odlično zaščito v slabem vremenu. Prah in umazanija se na trdi podlagi lažje očistita, prav tako pa je zaščita pred vodo boljša kot pri mehkih kovčkih. Slabost trdih kovčkov je predvsem njihova omejena prostornina, ki ne omogoča razširitve. Ker je lupina kovčka trda, se ne oblikuje po vsebini in ga zato težje pospravite pod sedež ali v polico za prtljago.

Mehki kovčki

Na potovanjih največkrat domov prinesemo več prtljage, kot smo je imeli na začetku. Za brezskrbno nakupovanje je mehek kovček tako najboljša izbira, saj v večini primerov nudi možnost razširitve s čimer pridobimo dodatno prostornino. Mehki kovčki so zaradi sten iz tkanine izredno fleksibilni in se lažje prilagodijo oblikam vsebovane prtljage. Tako lahko vedno najdete prostor za dodatni kos oblačila.

Vendar pa mehka stena kovčka svoji vsebini ne nudi enake zaščite kot pri trdih kovčkih, zato je dodatna zaščita občutljivih predmetov obvezna. V primeru dežja se tkanina lahko napoji z vodo in vsebine kovčka ne ohrani suhe (razen v primeru dodatnih zaščitnih premazov). Tkanina je tudi bolj dovzetna na umazanijo in mastne madeže.

Zunanji žepi na prednji strani kovčka se izkažejo kot nepogrešljiv dodatni prostor za hiter dostop do pomembnih osebnih predmetov. Žepi so različnih velikosti in običajno zaščiteni z zadrgo. Fleksibilna zunanjost tudi olajša pospravljanje kovčka v tesne prostore namenjene prtljagi. Mehki kovčki vam ponujajo tudi pogostejšo izbiro števila koles. Dve kolesi se izkažeta kot prednost pri daljšem transportiranju tudi v primeru neravnin in slabe podlage. Za udobnejše potovanje pa poskrbijo štiri kolesa, ki prevzamejo celotno težo prtljage in nudijo tekočo vožnjo po gladkih tleh.

Ne pozabite izbrati kovčka, ki bo primeren vašemu načinu potovanja. Če se odločate za popotniški obisk Evrope, ne računajte na trdi kovček, četudi vam je njegova oblika izredno všeč. Po drugi strani pa se boste v primeru obiska vašega pomembnega poslovnega partnerja brez pomisleka odločili za trd prestižni kovček.

Plusi in minusi

Trdi kovčkiMehki kovčki
+zaščita pred dežjem
+velika izbira barv
+zaščita vsebine pred udarci
ni možnosti razširitve
ni zunanjih žepov
+fleksibilni z možnostjo razširitve
+uporabni zunanji žepi
+pogostejša izbira števila koles
manjša odpornost na poškodbe
slabša zaščita pred dežjem

Interaktivni vprašalnik

Se še vedno ne morete odločiti ali bi raje imeli trd ali mehek potovalni kovček? Izpolnite spodnji interaktivni vprašalnik, ki vam bo predlagal pravo izbiro.
(S klikom na ustrezno besedilo izberite odgovore na vprašanja in nato kliknite gumb izračunaj.)

ABC
1. Kam boste odšli na poletno potovanje? Obisk svetovnih ali evropskih prestolnic Oddih na morju in uživanje na čudovitih plažah Potovanje po eni ali večih državah za obdobje daljše od 7 dni
2. Koliko časa bo trajalo vaše potovanje? Vikend izlet Krajše od enega tedna Daljše od enega tedna
3. Kašen način transporta boste uporabili? Letalo in taksi Kombinacija letala, avtobusa in vlaka Osebni avtomobil
4. Kaj vse boste spakirali v kovček? Najnujnejša oblačila in osnovne potrebščine Dražjo računalniško in fotografsko opremo Občutljive predmete in številne spominke
5. Ali boste vaš kovček veliko transportirali? Le najnujnejša razdalja med letališčem in prenočiščem. Ogled mesta in turističnih znamenitosti s prtljago Večkratno menjavanje prenočišč in transportnih sredstev
6. Kako pogosto potujete? Enkrat na leto Nekajkrat na leto Zelo pogosto

Prava izbira za vas je: TRD KOVČEK
Vaš način potovanja zahteva zanesljivo prtljago, ki nudi dobro zaščito vaših osebnih stvari. Vzdržljiv in varen kovček vas tudi v zahtevnejših pogojih ne bo pustil na cedilu. Velika praktičnost štirih koles navdušuje in olajša vašo pot. S čudovitimi barvami kovčka boste zvezda na letališču.
Na trde kovčke >>

Prava izbira za vas je: MEHEK KOVČEK
Vaš način potovanja kliče po prilagodljivosti in avanturah. Dodaten prostor v vašem kovčku vam bo na poti izredno pomemben. Zaradi večje potrebe po mobilnosti se boste z vašim mehkim kovčkom lažje gibali. Z izbiro kakovostnega materiala vam bo kovček služil vrsto let in se izkazal kot nepogrešljiv sopotnik na nepozabnih dogodivščinah.
Na mehke kovčke >>