Kako preživeti najdaljše lete?

najdaljsi leti

Pred očmi se nam že riše naša sanjska destinacija. A po drugi strani se na nas že 6 ur naslanja smrčeči sosed, kratkočasimo se le z vprašanjem ali nas bo prej ugonobila dehidracija ali utrujenost, na otroški jok, ki odmeva dve vrsti za nami, pa smo že nekaj celin nazaj postali imuni.

Dopustovanje na eksotičnih lokacijah, poslovno potovanje na drug konec sveta, navijanje na oddaljenih olimpijskih igrah ali obisk sorodnikov na drugi celini so vse stvari, ki so zaradi razvitosti letalskih povezav in posledičnega zmanjšanja sveta vedno bolj pogosti dogodki. A to pomeni, da se vse pogosteje znajdemo na čezoceanskem več kot pol dneva trajajočem letu.

A ni potrebno, da smo na dolgih letih nesrečni. Z nekaj majhnimi potovalnimi triki se prav lahko zgodi, da si ob obvestilu, da bomo počasi pristali, zaželimo, da bi let trajal še nekaj časa.

Kako torej poskrbeti, da bi tudi najdaljši leti minili čim hitreje in brez hujših posledic?

torbice za tablico

Načrt za pobeg

Prva in najpomembnejša stvar na katero je potrebno pomisliti pred letom, je ta, kam lahko z njega pobegnete. Seveda to ne pomeni, da morate v svoj kabinski kovček pospraviti tudi padalo. Dovolj bo namreč že beg v domišljijo.

Na tablico si lahko naložite filme ali serije, ki vam bodo krajšali čas. Seveda vam ne sme manjkati niti kabel za polnjenje ali potovalni polnilec. Celotna videoteka vam ne bo prav nič pomagala, če bo baterija prazna.

Ne pozabite pa tudi na dobro knjigo. Če vam sicer zmanjkuje časa za branje, ga boste imeli na letalu več kot dovolj. Vse to lahko pospravite v priročno naramno torbico ali kozmetični kovček in poskrbite, da se med letom ne boste dolgočasili.

kabinska prtljaga

Pri kabinski prtljagi je manj več

Visoke cene za oddano prtljago in široka ponudba kabinskih kovčkov vabita k temu, da na letalo s seboj vzamete čim več stvari. Omejitve kabinske prtljage pri nekaterih ponudnikih dopuščajo celo dva kosa na krovu. A pri dolgih letih ima tudi to svojo ceno.

Vsaka stvar, ki jo boste pospravili pod sedež pred seboj, namreč pomeni manj prostora za noge. Zato se pri prtljagi, ki jo boste vzeli s seboj v kabino, omejite na to, kar boste potrebovali med letom, in se izognite temu, da bi morali s svojo prtljago tekmovati za svoj življenjski prostor.

potovalni dodatki

Dodatki za bolj udobno potovanje

Če smo ravnokar svetovali čim manj kabinske prtljage, pa moramo sedaj stopiti korak nazaj. Nekatere nujne potrebščine, ki vsekakor ne bodo vzele veliko prostora, bodo naredile let mnogo prijetnejši.

Tistih nekaj gramov, ki jih boste namenili dodatkom, bo namreč zbledelo ob hvaležnosti, ki jo bo do vas pokazalo vaše telo, če se boste lahko kadarkoli izognili jokajočim otrokom, dnevni svetlobi ob nečloveških urah in bolečini v vratu.

Na krajših poletih morda še ne boste spoznali prave vrednosti potovalnih dodatkov, a na daljših potovanjih bodo le te zagotovo upravičili svojo vlogo.

Potovalni vzglavnik bo poskrbel za večje udobje med letom, spalna maska in čepki za ušesa pa za to, da boste zaključek leta pričakali čili in spočiti ne glede na to, kaj se bo dogajalo na letalu okoli vas.

dolgo potovanje

SeatGuru za najboljše sedeže v hiši

Stara ljudska modrost pravi, da so najboljši sedeži na letalu tisti, pri katerih imamo največ prostora pred sabo, hkrati pa nas ne bodo motili mimoidoči. A kako poiskati prav te, najboljše sedeže, ki zagotavljajo največ udobja?

Na srečo je tukaj spletna stran in aplikacija SeatGuru, ki vam bo za vsak let predlagala sedeže, ki pomenijo razliko med vrhunsko izkušnjo in stiskanjem v konzervi.

Tako boste znali poiskati tistega, ki bo naredil vaš let kar najbolj prijeten, oziroma se vsaj znali izogniti sedežem, ki so označeni kot najbolj neprimerni.

prigrizki na letalu

Prigrizki in pijača

Že pred letom poskrbite, da med njim ne boste dehidrirani in lačni. Na predvečer odhoda se izogibajte alkoholu ter se opremite s prigrizki. S seboj imejte tudi dovolj tekočine oziroma steklenico za večkratno uporabo.

In predvsem ne pozabite. Tisto kar zares šteje, je cilj.

Pa srečno pot!