Zaščitite svoje podatke pred zlorabo RFID tehnologije

samsonite rfid

Za uporabnika je z razvojem tehnologije postalo plačevanje v restavracijah, trgovinah in preko spleta izredno enostavno. Gotovino je uspešno zamenjala kartica, ki v vaši denarnici zavzame manj prostora, je bolj priročna in omogoča varnejše plačevanje. Vendar se je pri tem potrebno vprašati, ali je res varnejše?

bankovci kartica

Gotovina ali kartica?

Gotovini so nedvomno šteti dnevi in čas, ko je bila vaša denarnica debela zaradi številnih bankovcev, je že mimo. Na to lahko gledamo z nostalgijo, toda dejstvo je, da je paprirnati denar privlačnejši za nepridiprave. V nasprotju z gotovino je kartica precej manjša, diskretnejša in bolj priročna oblika prenašanja vrednosti. Uporaba identifikacijske pin kode ali vaš lastnoročni podpis poskrbita za varnejšo uporabo, tako vam tatovi kljub odtujeni kartici še ne morejo odvzeti denarja.

V zadnjem obdobju pa se je plačevanje manjših vrednosti še poenostavilo in na pohodu so tako imenovane brezstične plačilne kartice. Toda ob tem se je pojavila tudi nova oblika kraje podatkov in denarja: RFID skeniranje.

rfid logotip

Kaj točno je RFID?

RFID je angleška kratica za Radio Frequency Identification, kar pomeni tehnologijo, ki za avtomatsko identifikacijo osebe ali objekta uporablja radijske valove. Majhen čip nosi vse pomembne podatke, ki so potrebni za nemoteno delovanje. Največja prednost RFID tehnologije je brezstičnost s povezovanjem oddajnika in antene. V plačilnem kartičnem poslovanju je uporabljena tehnologija NFC, poznana pod imenom Near Field Communication. NFC je podskupina tehnologije RFID, ki omejuje razdaljo v komunikaciji na 10 centimetrov. Poleg kreditnih kartic lahko RFID tehnologijo za brezstično plačevanje najdemo tudi že na nekaterih novejših pametnih mobilnih telefonih.

RFID tehnologija je danes že precej razširjena in uporabljena tudi v potnih listih mnogih svetovnih držav, v nekaterih vozovnicah za uporabo v javnem prometu, kot način elektronskega cestninjenja in tudi kot primer za varno sledenje psom.

bankovci kartica

Nevarnosti RFID tehnologije

Brezstičnost je nov moderen način, ki še skrajša čas plačila za opravljen nakup in uporabniku omogoča številne prednosti. Kaj pa, če vam razkrijemo, da lahko tatovi ukradejo denar in odvzamejo vaše osebne podatke le s tem, da stojijo poleg vas? Lahko se sliši še tako neverjetno, vendar lahko z ustrezno napravo na daljavo skenirajo vašo kartico ali dokumente in se dokopljejo do podatkov, ne da bi vi sploh vedeli za to. Če želimo uporabiti navadno plačilno kartico, jo moramo vstaviti v režo terminala POS, pri RFID tehnologiji pa je območje, ki je ustrezno za odčitek, mnogo večje.

Problema kraje osebnih podatkov se je hitro začel zavedati tudi Samsonite, ki je v svoje izbrane kolekcije denarnic začel vgrajevati tehnologijo za blokiranje RFID. V kolikor je osebni dokument ali kreditna kartica shranjena v denarnici, vgrajena tehnologija blokiranja RFID učinkovito prepreči skeniranje podatkov. Uspešnost delovanja tehnologije blokiranja je bila testirana in certificirana tudi s strani mednarodne neodvisne organizacije TÜV Rheinland, ki je dejavna na področju varnosti, učinkovitosti in kakovosti.

rfid protected napis

Kako deluje RFID blokiranje?

Radijske valove, ki so potrebni za komunikacijo med oddajnikom in sprejemnikom, lahko na učinkovit način tudi prekinemo oziroma blokiramo. V denarnici, najtančneje v žepih za shranjevanje kreditnih kartic, je všit poseben material, ki ovira radijske valove. Ob njegovi pravilni postavitvi se vzpostavi Faradeyeva kletka, ki blokira vsa elektromagnetna polja in prepreči komunikacijo med vašo kartico in RFID skenerji.

V kolikor želite imeti osebne podatke in denar varno shranjene, potem pri izbiri Samsonite denarnice sledite napisu RFID PROTECTED.

samsonite rfid denarnice

Samsonite denarnice

Samsonite moške denarnice že dolgo časa spremljajo aktivne poslovneže in ljubitelje visoke kvalitete. Prefinjena izbira kakovostnega usnja in prepoznaven dizajn je tisto, kar denarnicam Samsonite zagotavlja izjemno priljubljenost. Z mislijo na kar najboljšo izkušnjo uporabnika pa je na izbiro široka paleta barv, velikosti in oblik usnjenih denarnic. Nenehni razvoj je tesno povezan z željami uporabnikov in tako lahko tehnologijo blokiranja RFID najdete v sledečih prestižnih kolekcijah moških denarnic: S-Derry SLGS-Pecial SLG in Pro-DLX 4S SLG.

torbica move 20 secure

Ostali zaščiteni produkti Samsonite

Samsonite je še razširil svojo ponudbo in z RFID zaščito opremil tudi kolekcije poslovnih torb in nahrbtnikov. GT Supreme je prestižna kolekcija za najzahtevnejše poslovneže, ki poleg svojega luksuznega izgleda nudi tudi izjemno uporaben žep z RFID zaščito. Vsi ljubitelji urbanega dizajna pa lahko izberete modele CityScape Tech.

Prava inovacija pa so ženske torbice Move 2.0 Secure, ki imajo poleg zaščite pred RFID skeniranjem še druge edinstvene varnostne izboljšave, ki ščitijo pred krajo.

Reference:

– https://www.rogue-industries.com/pages/walletguard-rfid-blocking
– http://www.technovelgy.com/ct/technology-article.asp
– http://destination.samsonite.com/en-eu/technology/rfid-technology