10 praktičnih nasvetov kako lahko preprečite izgubo vaše prtljage

izgubljena prtljaga

Izredno neprijetno je, ko stojite pred že ustavljenim praznim tekočim trakom za prevzem prtljage, še vedno brez svojega kovčka. Verjetno je, da se je vaša prtljaga založila ali pa je za vedno izgubljena. Da bi se temu izognili, lahko veliko storite sami že pred samim potovanjem.

S pridobljenimi potovalnimi izkušnjami in s pomočjo naših zvestih strank smo vam pripravili 10 izredno koristnih nasvetov za pomoč pri naslednjem potovanju. Z njihovim upoštevanjem lahko bistveno zmanjšate verjetnost, da se bo izgubila ravno vaša prtljaga.

oznaka za naslov

1. Jasno označite, da prtljaga pripada vam

Vaš potovalni kovček in potovalko obvezno označite s kontaktnimi podatki, preko katerih bo izgubljen kos prtljage lažje prišel do vas. Poleg vašega imena in priimka zapišite tudi vaš domači naslov, telefonsko številko (z mednarodno predpono +386) in elektronski naslov. Pišite čitljivo in razumljivo, da vas lahko v nujnih primerih enostavno kontaktirajo. Oznaka za naslov je pri večini kovčkov že integrirana, za vse ostale pa je priporočljivo dokupiti snemljivo oznako za prtljago.

Še naš nasvet: na list papirja še enkrat zapišite vaše podatke in ga priložite v notranjost kovčka (ali v zunanji žep). Tako vas bo kovček lažje našel, tudi če se zunanja oznaka za naslov strga in zgubi.

pravocasni prihod na letalisce

2. Ne lovite zadnjih minut pred letom

Na letališče pridite dovolj zgodaj, da se izognete nepotrebnim sitnostim v zadnjem trenutku. Zelo pogost razlog za izgubljeno ali založeno prtljago izhaja zaradi časovne stiske, ki se ji lahko enostavno izognemo. S pravočasnim prihodom na letališče lahko v miru oddate prtljago ter se prepričate, da je nalepka letalskega prevoznika pravilno pritrjena na kovček in na njej zabeležena pravilna končna destinacija.

pakiranje

3. Premislite, kaj spada v ročno in kaj v oddano prtljago

Dragih prenosnih računalnikov, fotografske opreme, telefonov in drugih elektronskih naprav nikakor ne spakirajte v check-in oziroma oddano prtljago. Vse vrednejše predmete vzemite s seboj v kabino letala v ročni prtljagi. Tako jih boste imeli vedno na očeh in zmanjšala se bo verjetnost poškodb ali uničenja. Na ta način tudi zmanjšate verjetnost kraje in odtujitve vrednejših osebnih predmetov.

letalska nalepka

4. Odstranite že uporabljene letalske nalepke

Lepo je, če se lahko pohvalite, da ste prišli iz oddaljene eksotične destinacije, vendar po pristanku odstranite pritrjene letalske nalepke. Lahko se zgodi, da jih pozabite na vašem potovalnem kovčku in vam ob naslednjem letu povzročijo dodatne težave. Pri sprejemu prtljage vsaka odvečna informacija hitro zmede zapleten sistem sortiranja

prestopanje

5. Pozorni bodite na prestopanja

Velikokrat vsebuje potovanje na končno destinacijo tudi vmesna prestopanja. Pri oddaji prtljage preverite, da vaša vrnjena nalepka vsebuje pravilne podatke končne destinacije. Pri letalskem prevozniku povprašajte ali je potrebno med prestopanjem prevzeti prtljago in jo ponovno oddati ali bo to narejeno avtomatsko. Mednarodna letališča so velika in prav je, da si olajšate že tako stresno prestopanje.

TSA kljucavnica

6. Pot v ZDA in TSA ključavnica

Za potovanja v ZDA priporočamo kovčke z vgrajeno TSA ključavnico. TSA predstavlja kratico za Transportation Security Administration oziroma Upravo za varnost prevoza, ki v ZDA skrbi za nacionalno varnost. TSA ključavnica omogoča carinikom, da s posebnim ključem odprejo vašo prtljago in je pri tem ne poškodujejo. Na ključavnici se pokaže znak, da je bila prtljaga pregledana, v kovčku pa vas bo čakalo obvestilo o carinskem pregledu.

ohlapni deli

7. Prtljaga brez ohlapnih delov

Pred oddajo prtljage preverite, da vaša potovalka ali nahrbtnik nimata ohlapnih delov in nefiksiranih ročajev oziroma naramnic. Ne želite si, da bi se vaša potovalka ali nahrbtnik zataknila in obtičala v zapletenem sistemu sortiranja. Na letališčih poprosite za večjo vrečo in vanjo vložite vaš kos prtljage ali pa s pomočjo dodatnih trakov dobro fiksirajte vse opletajoče dele.

turisticno zavarovanje

8. Zagotovite si turistično zavarovanje

Še pred odhodom preverite ponudbo zavarovalnic in si zagotovite turistično zavarovanje, ki vam najbolj ustreza. Poleg kritja v primeru nezgod in poškodb večina zavarovanj vključuje tudi odškodnino za izgubljeno prtljago. Vsaka pridobljena pomoč vam lahko zelo koristi pri ponovnem nakupu oblačil in obutve.

prtljaga 3

9. Razdelite osebne potrebščine

Na potovanje se odpravite z več kot enim kosom prtljage in pri pakiranju premislite, katere potrebščine je bolje imeti na dveh lokacijah za primer izgube prtljage. V ročno prtljago si spakirajte rezervno spodnje perilo, majico in hlače ter najnujnejše higienske pripomočke. S premišljenim pakiranjem si lahko bistveno olajšate ure ali dneve brez vaše prtljage z glavnino spakiranih potrebščin. Za pare in družine je takšno pakiranje še lažje, saj si enostavneje razdelite potrebščine.

fotografija kovcka

10. Naredite fotografijo vašega kovčka in prtljage

Pred odhodom na letališče fotografirajte vaš kovček in njegovo vsebino. S tako fotografijo boste omogočili lažje identificiranje založenega ali izgubljenega kovčka in olajšali njegovo iskanje. Fotografije prikazujejo tudi dejansko stanje kovčka pred samim letom in z njimi je dokazovanje poškodb, nastalih med transportom, mnogo lažje. Z izdelanim potovalnim seznamom tudi lažje sledite spakiranim potrebščinam in skupaj s fotografijo lažje podate zahtevek za povračilo stroškov zaradi izgubljene prtljage.

Vam je bil naš blog zapis všeč? Delite ga z drugimi!

Reference:

– http://www.independenttraveler.com/travel-tips/troubleshooting/lost-luggage
– http://www.businessinsider.com/what-to-do-when-your-luggage-gets-lost-2015-6
– https://blog.klm.com/never-lose-your-baggage-again