Nasveti za čudovite vikend izlete po Sloveniji

vikend izleti v sloveniji
nasveti za cudovite vikend izlete

Bi radi izkoristili poletje in toplo sončno vreme, vendar vam primanjkuje časa za daljša potovanja? Zakaj bi pravzaprav sploh razmišljali o odhodu v daljne kraje, ko pa imate na dlani čudovite kotičke Slovenije, ki jim morda še niste ponudili priložnosti, da vas očarajo in navdušijo s svojo čarobnostjo. Nemara vam manjka le kanček spodbude in nekaj dobrih idej. Toko vam ponuja oboje – berite dalje in morda boste presenečeni kaj vse ste zamujali.

Za kratke izlete ne potrebujete potovalke ali kovčka, zadostuje majhen nahrbtnik, v katerega boste pospravili le najnujnejše potrebščine kot so voda, zaslužena malica in dodaten kos oblačila. Nahrbtnik naj ne bo prevelik ali alpinističen, saj vam bodo dodatne funkcionalnosti, ki jih v resnici ne potrebujete, prej v napoto kot v korist. Posezite raje po manjšem in enostavnem športnem nahrbtniku ali pa po nahrbtniku za prosti čas, ki vam bo omogočil še varno shranjevanje prenosnega računalnika in bo zato uporaben tudi za mestne izzive.

V poletnih mesecih, ko vsi iščemo osvežitev, vam predlagamo, da se odpravite v bližino rek, jezer, morja ali pa v vedno hladne hribe. Spakirajte svoj nahrbtnik in se že ta vikend odpravite na enega od spodnjih izletov.

racki ribniki

1. Krajinski park Rački ribniki – Požeg

Krajinski park Rački ribniki – Požeg leži na obrobju Dravskega polja in se razprostira čez kar 484 ha. Zajema predvsem nižinski mešani gozd, travnike z mejicami in stoječe vode. Park je izredno pomemben kompleks v nižinskem delu Slovenije, saj predstavlja življenjski prostor redkim in ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam – ne samo v regionalnem in slovenskem merilu, temveč tudi širše. Tu boste našli čudovite sprehajalne poti, ki vas bodo zagotovo navdušile.

Dodatne informacije >>

rakitna

2. Rakitna

Za prebivalce glavnega mesta je zaradi svoje bližine Rakitna odlična izbira za hiter pobeg v čudovito naravno okolje. Poleg verjetno vsem poznanega jezera, lokacija ponuja tudi krožno sprehajalno pot in arheološko učno pot, ki vas vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa in zapornega zidu. Sama planota je lahko tudi izhodišče za nadaljnji obisk Krima ali Cerkniškega jezera.

Dodatne informacije >>

velika planina

3. Kamnik s Kamniško bistrico ali izletom na Veliko planino

Kamnik, srednjeveški biser pod Kamniško–Savinjskimi Alpami, nudi izjemno pestro izbiro naravnih znamenitosti. V vročini se lahko ohladite ob izviru Kamniške Bistrice ali pa se odpravite na katerega izmed okoliških hribov ali gora. Kamniška Bistrica je namreč izhodiščna točka za čudovite enodnevne izlete. Bližnja Velika planina slovi po svojih pastirskih naseljih, Tuhinjska dolina po najvišje ležečih termah v Sloveniji – termah Snovik, Tunjice po svojem Naravnem zdravilnem gaju, Arboretum Volčji Potok pa po vedno očarljivem botaničnem vrtu.

Dodatne informacije >>

bohinjsko jezero

4. Bohinjsko jezero in planina Vogar

Malenkost bolj oddaljeno kot Blejsko jezero, vendar v objemu narave, je Bohinjsko jezero prava izbira za poletno ohladitev. Jezero ponuja številne možnosti za rekreacijo, na njegovem koncu pa se bohoti skrivnosten slap Savica, eden izmed najbolj obiskanih slapov v Sloveniji. V okolici jezera je možno obiskati številne pohodne poti, za kratek izlet pa vam priporočamo obisk planine Vogar, s katere se odpre čudovit razgled na Bohinjsko jezero in okolico.

Dodatne informacije >>

baza 20

5. Kočevski rog z Bazo 20

Obiščite največji ohranjeni pragozd v Sloveniji s skupno površino kar 220 ha. Kočevski rog je poznan kot območje izjemne naravne in kulturne dediščine, tam pa najdemo tudi tri največje v naravi živeče evropske zveri: volka, medveda in risa. Še posebej velja izpostaviti Bazo 20, spomenik državnega pomena, ki je bil skrivni sedež vodstva odporniškega gibanja (edini ohranjen v evropskem prostoru). Če se zapeljete še malo naprej, pa se lahko osvežite v reki Kolpi. Le kdo bi se branil skoka v reko v vročih poletnih dneh?

Dodatne informacije >>

slap kozjak

6. Kobarid s slapom Kozjak in Drežnico

Vsem, ki vas zanima zgodovina in prva svetovna vojna, priporočamo obisk Poti miru v Kobaridu. Na njej je mogoče videti lepo ohranjene ostanke vojaških objektov, ki so za vedno spremenili izgled tega območja. Čudovita dolina smaragdne reke Soče, mistični slap Kozjak, osvežitev v bližnji reki Nadiži in izhodišče za številne pohode so razlogi iz katerih je vredno obiskati Kobarid. Ne pozabite tudi na naselje Drežnica nad Kobaridom, ki je s svojo značilno arhitekturo lahko dobra izbira za popoldanski izlet.

Dodatne informacije >>

lovrenska jezera

7. Pohorje in Lovrenška jezera

Pohorje nudi preštevilne pohodniške poti in možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Edinstven rastlinski in živalski svet v kombinaciji s skupno dvajsetimi večjimi in manjšimi jezerci ponuja najmikavnejšo naravno znamenitost Pohorja. Kot velika prednost Pohorja se izkaže bližina Maribora s svojimi mnogimi kulturnimi točkami in poznano štajersko kulinariko. Še majhen nasvet: na reki Dravi izkoristite možnost čolnarjenja. Ne bo vam žal.

Dodatne informacije >>

piran

8. Slovenska obala s Piranom

Se želite sprehoditi po promenadi Portoroža ali Kopra, bi radi kupili sveže ribe pri ribičih v Izoli ali pa bi radi le uživali v istrski kulinarični tradiciji? Čeprav tako majhna, nam slovenska obala ponuja obilo naravnih in kulturnih znamenitosti. Soline, naravni krajinski parki, turistična in zgodovinska mesta, čudovito zaledje in nenazadnje njena bližina so razlogi, ki navdušujejo v vseh pogledih. Ne pozabimo tudi na pristaniško mesto Piran, arhitekturni biser slovenske obale z neverjetno zgodovino, ki jo lahko občudujemo na vsakem koraku.

Dodatne informacije >>

Našteli smo vam nekaj iztočnic, kako lahko aktivno preživite poletje. Preden pa se odpravite na izlet se prepričajte, da imate za to primeren nahrbntik. V ponudbi za prosti čas vam priporočamo športno linijo nahrbtnikov Rewind proizvajalca Samsonite ali pa nahrbtnike proizvajalca Herschel. Ko se boste pripravljali na izlet, pa ne pozabite v nahrbtnik pospraviti dovolj tekočine in malice, ki vam bo povrnila moči za nadaljnja raziskovanja skritih kotičkov Slovenije.