23 potovalnih dejstev, ki jih še niste vedeli

potovanje

1. Potovanja v tuje kraje so eden od najboljših načinov sprostitve, saj zmanjšujejo stres in spodbujajo ustvarjalnost. Blagodejne učinke na počutje naj bi po prvih dneh potovanja občutilo kar 89 odstotkov vseh popotnikov.

2. Ste vedeli, da v Združenih državah Amerike vsak trenutek z letalom potuje najmanj 610.000 potnikov? Podatek ne preseneča, saj se v ZDA nahaja kar tretjina vseh svetovnih letališč.

3. Največje potniško letalo na svetu, Airbus A380, ima prostora za okrog 3000 kovčkov, 544 potnikov in kar 320.000 litrov goriva, njegov doseg pa je 15.200 kilometrov.

4. Pri večini letalskih družb pilot in kopilot zaradi možnosti zastrupitve ne smeta jesti enakega obroka.

5. Ob vzletanju in pristajanju letala morajo biti senčniki oken v kabini vedno dvignjeni. Na ta način lahko potniki in osebje vidijo ali letalo zunaj kabine gori in poiščejo najbližji varni zasilni izhod.

6. Najbolj varni sedeži se nahajajo v zadnjem delu letala. Če sedite na zadnjih sedežih, imate kar do 40 odstotkov večje možnosti za preživetje v letalski nesreči, kot če sedite na sedežih, ki se nahajajo v sprednjem delu letalske kabine.

7. Večina letalskih nesreč se zgodi v prvih treh ali zadnjih osmih minutah leta. Sodeč po statistikah imajo potniki, ki se znajdejo v tej situaciji, le 90 sekund časa, da živi zapustijo letalo.

8. Ste prepričani, da med letom popijete dovolj tekočine? Na 3-urnem letu lahko človeško telo izgubi kar do 1,4 litra vode.

9. Se vam zdi hrana na letalu nenavadnega okusa? Zaradi suhega zraka in spremembe v tlaku nam med letom namreč otrpne kar tretjina okušalnih brbončic.

10. Leta 2015 je bilo za najbolj prometno letališče na svetu proglašeno ameriško letališče Hartsfield-Jackson Atlanta International Airpot (ATL), ki je skupaj prepeljalo že več kot 100 milijonov potnikov. V Evropi velja za najbolj prometno letališče Heathrow International Airport (LHR) v Veliki Britaniji – prepeljalo je že več kot 75 milijonov potnikov.

11. Ste morda opazili, da v kabini letala ni vrste sedežev označene s številko 13? Večina letalskih družb to številko zaradi vraževerja potnikov raje izpusti. Nekatere družbe odstranijo celo številko 17, ki pri Italijanih velja za prinašalko slabega.

12. Podatek, ki vas lahko pomiri je, da letalske nesreče preživi skoraj 96 odstotkov vseh udeleženih.

13. Kar 60 odstotkov vseh potovanj po Evropi je dolgih od enega do treh dni. Zakaj se ne bi tudi sami odpravili na kratek oddih v katero izmed priljubljenih evropskih prestolnic?

14. Največ mednarodnih potovanj je še vedno opravljenih po kopnem – od tega 47 odstotkov z vlakom in 35 odstotkov z osebnim avtomobilom.

15. Ena od manj prijetnih izkušenj pri potovanju z letalom je pojav turbulence. Ko vas pilot obvesti, da se morate vrniti na svoj sedež in pripeti z varnostnim pasom, upoštevajte njegova navodila, saj se ravno v tem času med potniki pripeti največ nesreč – med temi prevladujejo lažji udarci ter bolečine v vratu in hrbtu.

16. Ste vedeli, da so leta 2015 na letališčih izgubili kar 23,1 milijona kosov prtljage ali 6,5 kosa prtljage na tisoč potnikov? Pomiri vas lahko dejstvo, da kar 85 odstotkov izgubljene prtljage najdejo in vrnejo potnikom v naslednjih 48 urah.

17. Najbolj obiskano mesto na svetu je London. Leta 2015 ga je obiskalo 18,8 milijonov turistov z vsega sveta. Sledi Bangkok z okoli 18,2 milijona obiskovalcev in Pariz z nekaj več kot 16 milijoni obiskovalcev.

18. Najstarejša letalska družba na svetu, ki posluje že od leta 1919, je KLM. Leto kasneje je bila ustanovljena priznana avstralska družba Qantas, ki je leta 1979 prva ponudila potovanje v poslovnem razredu (»business class«).

19. Največ mednarodnih letov opravi nizkocenovnik Ryanair, ki potuje v 33 različnih držav po Evropi, Afriki in Srednjem vzhodu. V letu 2015 je Ryanair prepeljal kar 101.401 potnikov.

20. Priznanje za najboljšo letalsko družbo na svetu je prejela družba Emirates, za najvarnejšo družbo na svetu pa velja Cathay Pacific Airways iz Kitajske.

21. V zadnjih desetih letih se je povpraševanje po počitnicah s križarjenjem povečalo za kar 68 odstotkov. Največ križarjenj v Evropi poteka po Italiji, Španiji in Veliki Britaniji.

22. Trenutno največji hotel na svetu je First World Hotel v Maleziji, ki se ponaša s kar 7351 sobami. Sledita znamenita The Venetian and The Palazzo in MGM Grand v Las Vegasu s 7117 in 6852 sobami.

23. Slovenija v zadnjih letih velja za najboljšo turistično destinacijo jugovzhodne Evrope. Leta 2015 jo je obiskalo rekordno število turistov, nekaj več kot 2,7 milijona. Med njimi je bilo največ Italijanov, Avstrijcev, Nemcev, Hrvatov in Nizozemcev.

So vas zapisana dejstva presenetila in tako navdušila, da si želite zapustiti vsakdan in odditi novim dogodivščinam naproti? Če je vaš odgovor pritrdilen, vendar pa še vedno niste popolnoma prepričani, potem si preberite tudi blog z naslovom 7 razlogov zakaj bi morali potovati več, ki se že nahaja na naši spletni strani.

Reference:
– http://www.airbus.com/aircraftfamilies/passengeraircraft/a380family
– http://www.delo.si/prosti-cas/potovanja/varni-na-poti-najvec-prtljage-se-izgubi-med-dvema-letaloma
– http://www.escapehere.com/travel-tips/the-15-most-visited-cities-in-the-world-2015
– http://corporate.ryanair.com/about-us/fact-and-figures
– http://www.worldairlineawards.com/awards/world_airline_rating
– http://www.jacdec.de/airline-safety-ranking-2016
– http://www.affairscloud.com/list-of-50-largest-hotels-in-the-world