Kaj spakirati za smučarski izlet

smucarski izlet

Smučanje je odlična rekreacija in vreme je ravno pravšnje za krajši ali daljši pobeg na bele strmine. Zato smo zbrali nekaj nasvetov, kako se pripraviti in kaj vzeti s seboj, da bodo zimske počitnice zares polne užitkov.

Osnovno pravilo je enako tako za začetnike kot za prekaljene smučarske mačke. Da bi lahko resnično uživali v smučanju, nam mora biti tudi na strmini dovolj udobno in toplo.

Seveda to ne pomeni, da je za vsak popoldanski skok na smučišče s seboj potrebno tovoriti celotno zimsko garderobo, a nekateri nasveti veljajo tako za daljše kot za krajše smučarske izlete.

Ljudje smo različno dovzetni za mraz. Nekatere že sama misel na celodnevno zmrzovanje na prostem prežene za domačo peč s skodelico kakava v roki, medtem ko drugi poskušamo kljubovati vsakemu vremenu z nasmeškom na obrazu.

Na koncu pa si velja zapomniti le nekaj stvari. Ne glede na znamko ali okus so najbolj primerna oblačila v plasteh, sončna krema je ravno tako pomembna kot kakovostne rokavice, preveč napolnjenemu kovčku pa ne smete dopustiti, da bi vam odvzel vso energijo še preden se prvič spustite po svežem snegu.

potovalka za smucanje

Smučarska oprema

Osnova, brez katere ne gre, je smučarska ali boarderska oprema. Večina smučišč ponuja tudi najem, a priznajmo si: lastne pancerje je veliko prijetneje obuti. In če je prenašanje smuči v rokah ali na strehi avtomobila še sprejemljivo, pa smučarske čevlje in čelado veliko raje pospravimo v potovalno torbo, kjer nas ne bodo ovirali.

Idealna potovalka za smučanje je izdelana iz vzdržljivih materialov, ki zagotavljajo zaščito pred vsemi vrstami neugodnih vremenskih razmer. Če pa je opremljena še s kolesi, da je ni potrebno ves čas prenašati v rokah, še toliko bolje. Vaš hrbet vam bo hvaležen.

Za trenutke, ko jo bo potrebno dvigniti, potovalka kljub svoji prostornosti ne sme biti pretežka. Svoje moči raje prihranite za smučišče.

smucarska oblacila

Smučarska oblačila

Izbira primernih smučarskih oblačil je lahko precej zapletena. A ponavadi ne moremo zgrešiti, če se držimo nekaterih osnovnih napotkov.

Prva plast, na katero je potrebno pomisliti, je tista, ki bo najbližje vašemu telesu. Spodnjemu perilu velikokrat posvečamo premalo pozornosti. Vlaga je najhujša sovražnica smučarjev. In če se spodnje perilo ne bo dovolj hitro sušilo, se naš športni dan lahko hitro konča s prehladom.

Vmesna izolacijska plast oblačil mora biti predvsem dovolj gibljiva, da nam bo z njo med smuko udobno. Če se nam bo zunaj zazdelo dovolj toplo, jo lahko pospravimo v nahrbtnik.

Vrhnja plast, ki bo izpostavljena vsem elementom, pa naj bo predvsem namenjena zaščiti pred vetrom, mrazom in mokrim snegom.

smucarski nahrbtnik

Smučarski nahrbtnik

Za uspešen dan na smučišču je lahko ključen kakovosten nahrbtnik. Vanj lahko shranite telefon, sončno kremo, dodatne rokavice, sendvič, denarnico, ali pa na varno pospravite celo tablico ali prenosni računalnik. Za takšne namene je denimo odličen Samsonite Paradiver Light.

Namenjen je vsem avanturistom, ki jih ne zaustavijo niti najbolj ekstremne vremenske razmere, s svojim videzom in praktičnostjo pa se bo dobro znašel tudi v bolj uglajenem okolju. Nepremočljiv in vzdržljiv material pomeni, da bo vsa njegova vsebina ne glede na okoliščine ostala na suhem.

Za še večjo vidnost na smučišču pa si ga lahko omislite tudi v rumenitemno modri ali črni barvi.

daljsi smucarski oddih

Daljši smučarski oddih

Če se odpravljate na daljšo smučarsko avanturo, pa veljajo podobni nasveti, kot za pakiranje za katerokoli drugo priložnost. Glede na trajanje vašega potovanja, izberite primerno velik kovček, oblačila pa naj bodo udobna, uporabna in večnamenska.

Ne pozabite niti na higieno. Toaletna torbica je nujen dodatek tudi v alpskih kočah in hotelih na smučiščih. Da pa boste ohranili stike z bližnjimi in se kratkočasili med hladnimi večeri, ne pozabite niti na vaše elektronske naprave ter potrebne priključke za elektriko.

Kaj pa, če se ponesreči znajdem na snegu brez vse opreme?

Brez skrbi, tudi v tem primeru za vas lahko poskrbi Samsonite. (Več pa v video posnetku).

Bolj pomembno kot to, kaj ste na koncu vzeli s seboj, pa so predvsem spomini, ki jih boste prinesli nazaj.

Zdaj pa se le lotite pakiranja in obilo smučarskih užitkov!

Da pa vseeno ne boste česa pozabili, smo vam pripravili tudi priročen seznam, ki si ga lahko tudi natisnete:

Natisnite si seznam