Kaj storiti, ko je vaša prtljaga izgubljena ali poškodovana

izgubljena poskodovana prtljaga

Se vam je že kdaj pripetilo, da ste na vaši končni destinaciji zaman čakali na vašo prtljago? Tekoči trak s prtljago se je vrtel in vrtel, vašega kovčka pa ni bilo na vidiku. Vsak dan se velikemu številu potnikov v letalskem prometu zgodi, da dobijo poškodovan kovček, da pride z veliko zamudo ali pa se je preprosto izgubil. Kaj lahko storite, ko se je vaš kovček izgubil in kdo vam mora povrniti škodo za nastale poškodbe med transportom?
Odgovore in nasvete vam bomo podali v tokratnem blog zapisu.

izgubljena prtljaga poskodovana prtljaga

Poškodovana prtljaga

Celoten sistem sortiranja prtljage na letališčih je podvržen hudemu časovnemu tempu in velikokrat se zgodi, da pri tem nastanejo poškodbe na zasebni lastnini potnika. Največkrat se kovčki in potovalke poškodujejo zaradi fizičnega udarca ali uporabe ostrega predmeta. Vezano na Montrealsko konvencijo iz leta 1999 je letalski prevoznik namreč odgovoren za sprejeto prtljago, vendar z določenimi omejitvami.

Vzemite si čas po pristanku in ob sprejemu kovčka preverite, v kakšnem stanju je. Velikokrat se nam namreč mudi in nismo pozorni na še tako očitne poškodbe. Če ob pregledu ugotovite, da je vaš potovalni kovček ali potovalka poškodovana, se nemudoma oglasite pri letališkem okencu vašega letalskega prevoznika. Največkrat imajo večji letalski prevozniki posebno okence, kjer se ukvarjajo samo s prtljago. Prijavite poškodbo in prosite za obrazec popisa poškodbe, katerega izpolnite skupaj s predstavnikom letalske družbe. Skupaj bosta pregledala kovček in ugotovila nastale poškodbe, pri tem vam bo zelo prav prišla fotografija vašega kovčka pred samim odhodom na letališče. Pridobili boste povratno nformacijo s potrebnimi podatki za enostavno sledenje oddanemu zahtevku.

Največkrat pa se nam zgodi, da nastalo poškodbo odkrijemo šele doma. Takrat je nujno, da se zavedate časovnega okvira, ki vam še omogoča prijavo poškodbe prtljage letalskemu prevozniku. Za mednarodne promete je določen maksimalni rok 7 dni od vašega pristanka na letališču. Pomembno je, da čimprej podate prijavo direktno letalskemu prevozniku, največkrat je to kar preko elektronskega sporočila. Vse potrebne podatke in informacije pridobite na spletni strani vašega letalskega prevoznika. Ne pozabite nedvoumno dokazati, da je poškodba nastala v času transporta.

Kljub omenjeni Montrealski konvenciji pa letalske družbe niso odgovorne za manjše odrgnine in strganine ter poškodbe, ki so posledica prenapolnjenega kovčka ali potovalke. Prav tako je potrebno preveriti, ali vaš letalski ponudnik krije poškodbe, nastale zaradi vremenskih vplivov in poškodbe občutljivih predmetov znotraj kovčka.

Upravičeni zahtevki za povrnitev škode se velikokrat končajo z zadovoljstvom uporabnika in upravičijo dobro ime letalske družbe.

izgubljena prtljaga vozicek s prtljago

Zamuda

Tekoči trak za prtljago se ustavi in obstanete brez svojega kovčka z glavo polno vprašanj. Večina »izgubljene« prtljage je največkrat locirana še v istem dnevu. Velikokrat se izkaže, da se je vaš potovalni kovček nesrečno znašel na kasnejšem letu in ga dobite v roku nekaj ur ali pa je bil napačno založen in bo pri vas čez nekaj dni. Ne glede na to, se najprej odpravite do letališkega okenca vaše letalske družbe in prijavite pogrešan kos prtljage. Obvezno priložite informacijsko nalepko, ki ste jo dobili ob oddaji prtljage pred vašim letom. Zapisana koda bo letališkemu uslužbencu omogočila vpogled v napredni sistem sledenju prtljage in hitrejšo identifikacijo.

S prijavo pogrešane prtljage na letališču nikakor ne odlašajte. Ne pozabite si zagotovite tudi ustrezne kopije podane prijave, ki vam bo služila kot dodaten dokaz v morebitnih kasnejših postopkih.

Če ostanete brez prtljage na lokaciji vaše počitniške destinacije, potem potrebujete osnovne higienske pripomočke. Prosite vašo letalsko družbo za to vrsto pomoči, nekatere vam pomagajo tudi s finančnim nadomestkom za njihov nakup. Imejte v mislih tudi, da se lahko v primeru zamude in morebitne kasnejše izgubljene prtljage pogajate za povrnitev stroškov, ki vam jih je za oddano prtljago zaračunal prevoznik.

Letalskemu agentu ob prijavi pogrešanega kovčka vedno podajte točne informacije o naslovu vašega hotela, kjer boste počitnikovali in vaš elektronski naslov oziroma kontaktni telefon, preko katerega vas lažje obvestijo o najdeni prtljagi. Ko se vaš kovček ali potovalka najdeta, bo letalska družba organizirala prevoz do vašega hotela ali doma. Samo v redkih primerih se boste morali ponovno vrniti na letališče. Vse morebitne dodatne stroške, ki so nastali zaradi zamude, si skrbno shranite in s pridobljenimi računi od prevoznika zahtevajte njihovo povrnitev.

izgubljena prtljaga prihodi

Izgubljena prtljaga

21 dni je doba, v kateri se lahko vaša zamujena prtljaga še najde, sicer uradno postane izgubljena. SITA, ki bdi nad sledenjem prtljage v letalskem prometu, navaja, da se je v letu 2016 bistveno izboljšala statistika izgubljenih in založenih kosov. S številko 5,73 izgubljenih ali založenih kosov prtljage na tisoč prepeljanih potnikov je bilo doseženo najnižje statistično dno v zgodovini sledenja. Številka je še toliko bolj spodbudna, ker je bilo leta 2016 v letalskem prometu prepeljanih rekordno število potnikov in sicer kar 3,77 milijarde.

Torej, če vaša prtljaga ne pride do vas, oziroma o njej ne pridobite nobenih informacij tudi po pretečenih 21 dnevih, potem morate takoj obvestiti letalskega prevoznika, s katerim ste nazadnje leteli. Svetujemo vam, da se o poteku prijave izgubljene prtljage pozanimate na njihovi spletni strani ali pa se oglasite na letališču. Z izpolnjeno prijavo ste upravičeni do odškodnine in povračila stroškov v višini tudi do 1.300 €, pri tem pa vam bo v pomoč slikovno dokazovanje vrednosti vsebovane prtljage. Ob vsakem nakupu novega kovčka skrbno shranite račun, ki vam bo v takšnih primerih pomagal pri ocenitvi stroška izgubljene prtljage

izgubljena prtljaga kovcki

Odtujena prtljaga

Ob pristanku se čimprej odpravite do tekočega traku, po katerem bo prišla vsa prtljaga z vašega letala. S tem minimalizirajte potencialni čas, v katerem bi bil lahko vaš kovček odtujen. Veliko število ljudi in trenutek nepazljivosti je nadvse primeren povod za lahko delo tatov. Večina letalskih prevoznikov skenira prtljago pred oddajo na tekoči trak in s tem vodi svojo evidenco transporta. Če je prtljaga odtujena po zadnjem skeniranju, potem se morate nujno obrnite na letališko policijo. V procesu transporta gre prtljaga skozi številne roke in skupaj z gnečo na letališčih predstavlja potencialno nevarnost za krajo osebnih predmetov. Velja opozoriti, da vrednejših predmetov ne smete shranjevati v oddani prtljagi, temveč jih raje vzamite s seboj na krov letala v ročni prtljagi.

V naslednjem blogu vam bomo predstavili 10 praktičnih nasvetov, kako minimalizirati možnost, da bi se ob naslednjem letu izgubila ravno vaša prtljaga.

Vam je bil naš blog zapis všeč? Delite ga z drugimi!

Reference:

– http://www.independenttraveler.com/travel-tips/troubleshooting/lost-luggage
– http://www.businessinsider.com/what-to-do-when-your-luggage-gets-lost-2015-6
– https://blog.klm.com/never-lose-your-baggage-again
– http://epc.si/pages/si/pravice-potrosnikov/letalski-prevoz/poskodovana-ali-izgubljena-prtljaga.php