Zakaj se popolno vikend potovanje začne z izbiro pravega kabinskega kovčka

popolno vikend potovanje 1

Ali ste vedeli, da so omejitve velikosti ročne prtljage med letalskimi prevozniki lahko zelo različne? Ne dovolite, da bi vam nejasnosti glede ustreznih dimenzij kabinskih kovčkov uničile vaše težko pričakovano potovanje. Da bi vam prihranili nepotrebne skrbi, smo zbrali nekaj napotkov, ki bodo vašemu kovčku zagotovili zeleno luč pri check-in okencu katerekoli letalske družbe.

Zamislite si sledeč scenarij: Lansko leto ste se z letalskim prevoznikom EasyJet odpravili na čudovit vikend oddih v Pariz. Tam ste spoznavali bogato zgodovino mesta in svetovno znane muzeje ter uživali v sončnih sprehodih ob reki Seni. Mesto vas je tako navdušilo, da ste se odločili, da ga to pomlad ponovno obiščete, vendar ste tokrat izbrali drugega letalskega ponudnika. Polni pričakovanj pa vas pri check-in okencu tokrat obvestijo, da tistega kovčka s katerim ste potovali že lani, ne morete vzeti s seboj na krov. Oddati ga morate v prtljažnik letala, za kar morate seveda tudi doplačati.

Verjetno se sprašujete, kako je to mogoče. Vsi letalski prevozniki seveda nimajo enakih omejitev glede dimenzij in teže kovčka, ki ga lahko vzamete na krov letala. Slovenski nacionalni prevoznik Adria Airways denimo v ekonomskem razredu dovoljuje le en kos ročne prtljage, bodisi potovalno torbo, kabinski kovček ali poslovno torbo. Ta ne sme presegati dimenzij 55 x 40 x 23 cm in ne sme biti težja od 8 kg.

Tudi med najbolj priljubljenimi nizkocenovnimi letalskimi prevozniki prihaja do precejšnih razlik. Irski Ryanair na primer po novem dovoljuje kar dva kosa osebne prtljage. En kos je lahko kabinski kovček, potovalna torba ali poslovna torba, ki ne sme presegati dimenzij 55 x 40 x 20 cm in ne sme biti težji od 10 kg, drug kos osebne prtljage pa je lahko manjša torba oziroma torbica z dimenzijami do 35 x 20 x 20 cm. Naslednji izmed nam najbolj znane trojice nizkocenovnikov, EasyJet, postavlja naslednje omejitve ročne prtljage: na krov letala lahko brezplačno vzamete en kos prtljage maksimalnih dimenzij 56 x 45 x 25 cm brez posebnih omejitev glede teže prtljage. V zadnjem času ugoden in zaradi odhodov z brniškega letališča tudi izredno priročen, je prevoznik Wizz Air. Njihova omejitev za ročno prtljago je bodisi ena torba z dimenzijami do 42 x 32 x 25 cm, ki jo na krov lahko vzamete brezplačno ali pa en kabinski kovček z omejitvijo 56 x 45 x 25 cm za katerega morate nekaj malega doplačati.

omejitve
omejitve

Že za en sam centimeter previsok kovček lahko torej miren začetek vašega potovanja spremeni v nepotrebne zaplete pri check-in okencu, ti pa vas znajo tudi drago stati. Ryanair vam recimo za neustrezno kabinsko prtljago zaračuna 50 €, medtem ko boste pri EasyJetu plačali minimalno 40 €, pri Wizz Airu pa nekje med 35 in 55 €.

Če ob nakupu kabinskega kovčka morda še ne veste, s katero letalsko družbo boste potovali, so vam lahko v pomoč priporočila o omejitvah kabinske prtljage, ki jih postavlja Mednarodno združenje za zračni transport (angleško International Air Transport Association, kratica IATA). Kabinska prtljaga naj po njihovih merilih ne bi presegala 55 x 35 x 20 cm vključno z vsemi ročaji, stranskimi žepi in kolesi. Ob tem ne smemo pozabiti, da gre zgolj za priporočila, ki pa jih letalske družbe niso dolžne upoštevati.

Če se vam ob napisanih omejitvah že vrti v glavi, naj vas pomirimo. Nakup pravega kabinskega kovčka, ki bo ustrezal vsem omejitvam izbranega letalskega prevoznika, odslej ne bo več zahtevno in časovno potratno opravilo. V spletni trgovini Toko smo pri vseh kabinskih kovčkih, ki ustrezajo priporočilom, ki jih postavlja IATA dodali zaznamek. Posodobili in osvežili smo tudi seznam izbranih letalskih družb z omejitvami glede dimenzij in teže kabinske prtljage, kjer lahko poiščete izbrano letalsko družbo in preverite ustreznost vaše kabinske prtljage. Vseeno vam svetujemo, da pred odhodom še enkrat preverite zahteve vašega prevoznika, saj se lahko te kljub naši ažurnosti hitro spremenijo. Povezave na uradne spletne strani izbranih letalskih prevoznikov smo za vas pripravili že mi (sledite jim s klikom na logotip letalskega prevoznika).

Ob upoštevanju naših nasvetov boste lahko ob naslednjem izletu ali potovanju mirno odhiteli mimo check-in kontrole brez nepotrebnih dvomov in dragih doplačil.

Oglejte si kabinske kovčke