Zakaj so potovalne torbe ponovno tako priljubljene

samsonite potovalke
potovalka zgodovina

Potovalne torbe – od kod izvirajo?

Potovalne torbe ali pogovorno pogosteje poznane kot potovalke, so bile prvotno zasnovane za vojaške namene. Vsem, ki vas zgodovina podrobneje zanima, lahko zaupamo, da je potovalna torba, angleško »duffle bag«, poimenovana po belgijskem mestu Duffel, kjer so v sredini 17. stoletja izdelovali posebno debelo tkanino iz katere so bile narejene potovalke.

Svojo prepoznavnost in svetovno slavo je potovalna torba dobila po II. svetovni vojni. Enostaven način shranjevanja in transportiranja pripomočkov je zadovoljil potrebe hitrega in učinkovitega pakiranja. Le kdo si ne bi želel še naprej izkoriščati te praktičnosti?

V kasnejšem obdobju so ljubitelji kampiranja in športnih dejavnostih športne potovalne torbe vzeli za svoje, saj imajo potovalke številne prednosti v primerjavi s kovčki ali nahrbtniki. Skupaj s hitrim tehnološkim razvojem in vse večjim povpraševanjem po potovalkah, so se na trgu pojavile nove različice, oblike in modeli potovalnih torb.

samsonite potovalka paradiver light

Športne potovalne torbe

Športne potovalne torbe so nepogrešljive še danes, bodisi ko se odpravljamo na športno vadbo v telovadnico ali pa na športno aktivnost v naravi. V obeh primerih potrebujemo priročen kos prtljage, v katerega lahko hitro pospravimo vsa potrebna oblačila, obutev in športne rekvizite. In kaj je lahko bolj uporabnega kot športna potovalna torba?

Osnova vsake potovalne torbe je naramni pas – ta omogoča razbremenitev rok in enostavno nošenje torbe na ramenih. Torbo lahko vedno prenašate tudi v rokah – z nepogrešljivima stranskima ročajema, ki se običajno enostavno spneta.

Športne potovalne torbe imajo v primerjavi z drugimi vrstami potovalne opreme (npr. kovčki ali nahrbtniki) mnoge prednosti: uporabni zunanji in notranji žepi, priročen dostop v glavni predel in predvsem ločen žep za shranjevanje čevljev. Le kdo bi si želel imeti umazane čevlje poleg svojih čistih oblačil? (Da niti ne omenjamo neprijetnih vonjav …)

Sodobni trpežni materiali zagotavljajo dolgotrajno obstojnost športnih potovalk. Potovalne torbe so odporne na udarce med transportom, nekatere pa so zasnovane tudi tako, da uspešno klubujejo tudi bolj ekstremnim razmeram (umazanija, blato, naliv). Dodatno zaščito zagotavljajo najboljši materiali in lepljeni šivi, ki jih najdemo tudi na športni potovalni torbi Paradiver Light, znamke Samsonite.

american tourister potovalka road quest zelena

Potovalne torbe na kolesih

Do zdaj smo vam predstavili le manjše potovalne torbe, v katere lahko pospravite opremo, oblačila in potrebščine za krajši izlet, trening ali obisk prijateljev. Kaj pa, če vas je potovalna torba tako navdušila, da bi jo želeli vzeti s seboj tudi na daljše potovanje, vendar je niste pripravljeni ves čas nositi na ramenih ali v roki?

Tudi za to obstaja rešitev. V ta namen so pred časom zasnovali velike potovalne torbe, ki imajo za lažji transport vgrajena kolesa. Na dnu torbe sta vgrajeni dve majhni kolesi, ki omogočata zanesljivo vodljivost, lažje premagovanje ovir in razbremenitev teže, ki bi jo sicer morali nositi z rokami ali na rami. Spodnja stran torbe je ob kolesih tudi primerno ojačana, njeno hrbtišče pa je po navadi trdo. Tudi stranice so v novejših torbah običajno dodatno ojačane, kar nudi dodatno zaščito vaših potrebščin.

Da bi bila vožnja potovalne torbe še lažja, imajo potovalke na kolesih tudi nastavljive večstopenjske enojne ali dvojne ročaje. Transport torbe je tako podoben transportu kovčka, le da ob tem ves čas ohranjate obliko in druge prednosti potovalne torbe, kot so prilagodljiva prostornina, stranski žepki ipd.

samsonite potovalka lite dlx

Potovalna torba kot ročna prtljaga

Potovalne torbe so lahko odlična alternativa kabinskim kovčkom, kot tudi potovalnim kovčkom večjih dimenzij. Letalski prevozniki, predvsem nizkocenovniki, kot so Ryanair, EasyJet in Wizz Air, svojim potnikom postavljajo stroge omejitve v teži in dimenzijah ročne prtljage, ki jo lahko s seboj vzamejo v kabino letala. Čeprav na letalo največkrat vzamemo kabinski kovček, je lahko pravih dimenzij in prav tako priročna tudi majhna potovalna torba.

Ročna potovalna torba je za na letalo lahko celo bolj uporabna kot kovček. Se sprašujete zakaj? Ena izmed prednosti potovalke je namreč ravno material, saj je ročna potovalna torba mehka in tako lažje prilagodljiva zahtevam maksimalnih dimenzij kabinske prtljage. Kolikokrat ste že s strahom zrli v stojalo za merjenje dimenzije kabinske prtljage pred check-in okencem nizkocenovne letalske družbe? Ali pa ste gledali potnike, ki so se trudili z vstavljanjem svojih kovčkov v ta okvir in mnogokrat obupali? Poleg tega je potovalko precej lažje vstaviti v prostore za shranjevanje prtljage, ki se v kabini letala nahajajo nad sedeži. Prilagodljiva oblika vam bo prišla še kako prav, ko boste iskali tisto malo prostora, ki so ga sopotniki na letalu pustili za vas.

american tourister potovalka road quest rdeca

Potovalna torba ali kovček?

Predstavili smo vam prednosti uporabe potovalne torbe kot ročne prtljage – kaj pa primerjava z večjimi kovčki?

Na tem mestu je potrebno priznati, da je kovček, predvsem trdi kovček, bistveno varnejši za hrambo vaših osebnih predmetov. Mehki kovčki so iz tega stališča zaradi mehkejšega materiala nekoliko manj varni, podobno pa velja tudi za potovalke in potovalne torbe na kolesih.

Tudi vodljivost potovalke je slabša v primerjavi s kovčki na štirih kolesih, vendar povsem enaka kot pri kovčkih na dveh kolesih.

Največje prednosti potovalke boste občutili pri dvigovanju, prenašanju in enostavnem dostopu do vaših stvari oz. vsebine potovalke. Potovalke koristijo zlasti popotniki, ki veliko potujejo z javnim prevozom in taksiji, kjer je potreba po praktičnem in lahko prenosljivem kosu prtljage še toliko večja. Sodobne potovalne torbe nudijo tudi možnosti pritrditve manjših potrebščin, imajo več praktičnih ročajev in so narejene iz kakovostnih, dolgo obstojnih materialov. S tako imenovanim »pametnim rokavom« pa lahko manjšo potovalko enostavno pritrdite tudi na vaš kovček.

samsonite potovalna torba paradiver

Uporabnost potovalnih torb

Potovalne torbe že dolgo časa niso več namenjene samo športnikom in popotnikom. Z uporabo prestižnih materialov, kot so visokokakovostno usnje in trpežna tkanina, je potovalna torba postala tudi odlična modna sopotnica.

Največja prednost potovalnih torb je predvsem njihova vsesplošna uporabnost, saj so primerne za ogromno različnih namenov: za na letalo, za v porodnišnico, za shranjevanje obleke, za fitnes ali druge športne aktivnosti, za avanturistična potovanja, kot kabinska prtljaga, za kampiranje … Svetujemo vam torej, da na naslednjem potovanju, službeni poti ali kratkem oddihu poskusite klasičen kovček zamenjati s potovalno torbo. Morda pa boste odkrili svoj novi najljubši kos prtljage.

Raziščite našo bogato ponudbo različnih modelov, barv in oblik potovalk in si izberite svojo ter začnite uživati v vseh prednostih, zaradi katerih so potovalne torbe tako zelo priljubljene.

Poiščite svojo potovalko