Nasveti za izbiro pravega potovalnega kovčka

kako izbrati pravi potovalni kovcek

Ali ste prepričani, da veste, katera velikost kovčka je najbolj primerna za vaše naslednje potovanje? Ali vam bolj ustreza kovček z dvema ali s štirimi kolesi? Ali ste morda v dvomih in razmišljate o tem, da bi raje kupili potovalno torbo? Pred letošnjimi poletnimi počitnicami in viškom turistične sezone smo za vas pripravili nasvete in navodila za izbiro ustreznega potovalnega kovčka, ki vam bo zagotovo odlično služil na vaših težko pričakovanih počitnicah ter vam delal družbo še na mnogih drugih potovanjih.

Začnimo na začetku

Če se odločate za nakup novega kovčka, se morate najprej prepričati, da vam bo pravilna izbira prinesla tisto, kar boste od kovčka pričakovali na vaših potovanjih. Predvsem imejte v mislih, da kovček verjetno kupujete za dalj časa, zato mora njegova kakovost zagotavljati nemoteno opravljanje njegove funkcije skozi celotno obdobje uporabe. Ker kovčka ne kupujete vsako leto, je priporočljivo pregledati predvsem ponudbo kakovostnih proizvajalcev z dolgoletno tradicijo, ki dobro vedo, kaj kupec pričakuje od njihovega izdelka in mu lahko to tudi zagotovijo.

samsonite b lite

Najprej premislite o vašem načinu potovanja. Če boste potovali predvsem z letalom, preverite kakšne so omejitve prtljage pri različnih letalskih prevoznikih. Za kabinsko prtljago so maksimalne dimenzije zelo različne in nepoznavanje teh vam lahko povzroči nepotrebne stroške že na začetku vaše poti. Pri oddani prtljagi pa je bistvena omejitev običajno maksimalna teža, zato je še toliko bolj pomembno koliko tehta vaš kovček, ko je prazen. Predstavljajte si, kaj vse bi še lahko vzeli s seboj, če bi prihranili nekaj kilogramov na račun peresno lahkega kovčka. V primeru, da bo vaše potovanje potekalo po kopnem in bo počivališče vaše prtljage največkrat prtljažnik avtobusa, avtomobila ali podobnega prevoznega sredstva, potem morda raje razmislite o potovalni torbi, ki se s svojo mehko obliko brez težav prilagodi vsaki oviri. Po drugi strani pa na primer ležerna križarjenja kar kličejo po uporabi trdega kovčka.

Ne pozabite tudi razmisliti o tem kje boste hranili vaš kovček, ko ta ne bo v uporabi. Trdi kovčki so najmanj prilagodljivi. Njihova oblika je fiksna, medtem ko mehki kovčki dopuščajo nekaj prilagajanja. Najmanj prostora pa zavzamejo potovalne torbe, ki se lahko sploščijo in zanje lažje najdete primerno mesto.

kovcek samsonite cosmolite

Katera velikost?

Najlažja izbira je pred vami, če boste za svoj oddih izbrali katero izmed evropskih mest. Za kratke vikend izlete ali nekajdnevne počitnice posezite po majhnem kabinskem kovčku. Večina letalskih prevoznikov zanje ne zahteva dodatnega plačila, veliki pa so ravno dovolj, da lahko vanje pospravite najnujnejše osebne potrebščine. Vse kar morate vedeti o kabinski prtljagi si sicer lahko preberete tukaj.

Če pa se odpravljate na daljše potovanje, ki bo trajalo okoli tedna dni, potem raje posezite po nekoliko večjem kovčku. Takšno velikost kovčka boste prepoznali pod izrazom medium, višino med 60 cm in 70 cm oziroma kot srednjo izbiro velikosti kovčka v posamezni kolekciji.

Upoštevajte tudi to, da imajo nekateri mehki kovčki možnost razširitve prostornine s posebno zadrgo. Dodatni litri vam lahko pridejo prav pri shranjevanju spominkov in daril, ki jih boste kupili na potovanju. Za kratka poslovna potovanja pa boste raje izbrali trdi kovček, saj ta nudi večjo zaščito in deluje bolj elegantno.

Za še daljša potovanja, ki trajajo okoli štirinajst dni, je odločitev enostavna – izberite največji kovček v izbrani kolekciji. Tako si boste zagotovili kar največ svobode pri pakiranju vaših najljubših oblačil, čevljev, modnih dodatkov in toaletnih potrebščin. Največji kovčki so navadno označeni z okoli 80 cm višine. Pri izbiri velikost kovčka upoštevajte tudi letni čas, v katerem boste potovali. Zimska oblačila namreč zavzamejo veliko več prostora kot poletna.

Pri nekaterih kolekcijah pa vam proizvajalci kot so Samsonite, American Tourister in March15 nudijo tudi izbiro vmesnih velikosti kovčkov, s katerimi lahko ustrežejo tudi najbolj specifičnim željam. Ne potrebujete največjega kovčka, ki obstaja, kovček srednje velikosti pa vam je vseeno malenkost premajhen? Brez skrbi, vmesne velikosti kovčkov bodo poskrbele, da boste našli točno to kar potrebujete.

Število koles

Glede na število koles kovčke delimo v dve skupini. Kovčke z dvema kolesoma imenujemo tudi upright kovčki, kovčke s štirimi kolesi pa tudi spinner kovčki. Pri upright kovčkih sta obe kolesi običajno delno skriti v ohišju kovčka, zato je možnost njune poškodbe med transportom bistveno manjša kot pri kovčkih s štirimi kolesi. Zaradi v kovček pomaknjenih koles je kovček lahko nižji ali pa je njegova višina bolje izkoriščena, kar lahko igra pomembno vlogo pri strogih omejitvah nekaterih letalskih prevoznikov.

Zasnovi z dvema kolesoma boste hvaležni zlasti na potovanjih, na katerih boste kovček večinoma vozili po urbanih območjih in manj urejenih poteh. Pri upright kovčkih sta kolesi običajno nekoliko večji, kar omogoča zaneslivejšo vožnjo po neravnih podlagah.

kovcek lipault pliable

Čeprav je vožnja kovčka na dveh kolesih običajno prijetna in preprosta – vlečete ga za seboj – je vseeno potrebno opozoriti, da se pri daljših vožnjah težjega upright kovčka lahko utrudite, saj del teže ves čas podpirate z roko s katero vlečete kovček.

Po drugi strani pa kolesa spinner kovčkov prevzamejo celotno težo prtljage in tako popolnoma razbremenijo uporabnika. Njihovo manevriranje in izogibanje oviram je bistveno lažje kot pri kovčkih z dvema kolesoma. Ker so zunanja kolesa najobčutlivejši del spinner kovčkov, proizvajalci kot je na primer Samsonite, posvečajo veliko pozornosti prav trpežnosti koles, ki morajo prestati zahtevna testiranja odpornosti na udarce. Kljub vsemu pa je transport na letališčih nepredvidljiv in za kovček lahko tudi nevaren, zato je z ozirom na poškodbe bolj varna izbira kovček z dvema kolesoma.

Na račun zunanjih koles spinner kovček izgubi tudi nekaj uporabne prostornine (enako visok upright kovček bo imel nekoliko večjo prostornino).

Kolesa, ki se vrtijo za 360°, so izredno muhasta na nagnjenih podlagah, kjer vam kovček lahko nenamerno uide. V teh primerih ga morate fiksirati ali pa položiti na bok. Pri kovčkih z dvema kolesoma teh težav ne boste imeli.

kovcek samsonite lite cube dlx

Na kaj še niste pomislili?

Zadrge so eden izmed bolj obremenjenih sestavnih delov kovčka. To pride do izraza predvsem pri mehkih kovčkih, ki zaradi svoje mehke zunanjosti omogočajo, da vanj »natlačimo« maksimalno količino prtljage, kar predstavlja izjemno obremenitev za zadrge. Pri trdih kovčkih ta težava ni tako očitna. V vsakem primeru pa so zadrge kovčkov bolj zanesljive pri priznanih proizvajalcih potovalne opreme. Če še vedno ne zaupate zanesljivosti zadrg, vam svetujemo izbiro kovčka z unikatnim tritočkovnim sistemom zapiranja, ki ga je razvil Samsonite.

Pri vožnji kovčka so izjemno pomembni tudi izvlečni ročaji z večstopenjsko nastavitvijo svoje višine. Prilagoditev ročajev glede na višino uporabnika je ključna pri zagotavljanju pravilne telesne drže, s čimer se boste izognili neprijetnim bolečinam v hrbtu. Cevi iz aluminija so izredno lahke in trdne ter imajo dolgo življenjsko dobo.

Vgrajena troštevilčna kombinacijska ključavnica bo poskrbela za varnost vaše prtljage. Ključavnice ločimo na tiste z in brez TSA funkcije. Ta carinikom omogoča neškodljiv vpogled v vsebino vaše prtljage med potovanjem v ZDA. Tudi če kovček nima vgrajene ključavnice, lahko še vedno zavarujete njegovo vsebino. Z dodatno ključavnico na ključ ali kombinacijo lahko zaklenite zadrge vašega kovčka, lahko pa se odločite tudi za pas za kovček, ki ima običajno ključavnico že vgrajeno.

Potovalne torbe

Če ste po duši športnik in avanturist, potem boste prezrli zgoraj naštete nasvete in raje posegli po potovalnih torbah. Kvaliteta potovalnih torb je povsem primerljiva s kovčki. Za krajše izlete, športne aktivnosti ali obisk plaže izberite priročnejše klasične potovalke z dvema ročajema in vedno uporabnim naramnim pasom. Največkrat je velikost potovalk najmanjša v ponudbi posameznih kolekcij prtljage. Za daljša potovanja pa priporočamo potovalne torbe na kolesih, ki predstavljajo še uporabnejšo alternativo klasičnim kovčkom. Preprostejša uporaba prostora, večja možnost organizacije in nižja cena so aduti, ki vas lahko hitro prepričajo, če ste pripravljeni spregledati nekoliko manjšo zaščito.

Poiščite kovček zase